7 indicatori strategici care arata valoarea unei companii

Intr-un articol publicat pe site-ul ACCA (www.accaglobal.com), autorul Tony Grundy , un consultant independent si trainer din UK, prezinta  cei 7 indicatori strategici care arata in opinia sa, valoarea unei companii.

1. Rata de crestere a vanzarilor

Acest indicator este o functie de mai multe elemente: cresterea la nivel macroeconomic, cresterea pietei pe care activeaza firma si schimbarile in ce priveste cota de piata. Acest ultim element este la randul sau influentat de modificari in pozitia relativa a competitorilor si adaptabilitatea produselor companiei la nevoile consumatorilor.

2. Marja profitului operational (MPO)

Cand discutam de marja profitului operational, intalnim un set diferit de factori decat la pct.1. Acestia se caracterizeaza printr-un grad mai ridicat de volatilitate : schimbari la nivelul “ presiunii competitiei” pe piata si schimbari in pozitia relativa a competitiei.

Presiunea competiei este asociata de autor cu cele 5 forte  descrise de Porter  : puterea de negociere a cumparatorilor, amenintarea noilor intrati, rivalitatea dintre competitorii existenti, produsele similare, puterea de negociere a furnizorilor. Cand cel putin unul din aceste elemente devine nefavorabil, pot avea loc scaderi ale MPO.

3. Investitia incrementala in capital de lucru

4. Investitia in active fixe

In ce priveste capitalul : de lucru si fix, exista urmatoarele consideratii :

• Cresterea capitalului circulant poate fi afectata de puterea de negociere pe care firma o are in relatie cu clientii si furnizorii;

• Inlocuirea capitalului fix poate fi afectata de gradul in care capitalul a fost erodat ca si calitate prin utilizarea pana la extrem, ceea ce creeaza evolutii neliniare si cresteri disproportionate. Investitita in active fixe este determinata de strategia de crestere a firmei : cu cat planurile de crestere sunt mai ambitioase, cu atat mai mult numerar va fi imobilizat pe termen mediu, si cu atat mai mult numerar se va elibera pe termen lung.

5. Rata taxarii profitului

 Acest indicator este mai putin sau chiar aproape deloc controlabil de o firma, si are importanta sa atunci cand se face planificarea fiscala a firmei.

6. Costul capitalului

Costul capitalului este un element doar partial controlabil de catre firma.

Costul capitalului se determina printr-o formula : costul capitalului propriu* proportia sa in capitalul total + costul imprumutului (1- cota de taxa)* proportia imprumutului in capitalul total.

7. Perioada de avantaj competitiv

 

Articole similare

Comentariul tau aici